Gekliefde schapenomheining plaatsen: natuurlijk eenvoudig

Je houdt van de rustieke, landelijke stijl en wil graag een boomgaard, weiland of vijver afboorden? Een gekliefde schapenomheining kan de perfecte manier zijn om je landelijke omgeving een gepaste afboording te bezorgen. Maar vaak zie je in de omgeving minder geslaagde resultaten: de omheining gaat doorhangen en oogt slordig. Vaak is dit te wijten aan de manier waarop de omheining geplaatst werd. Eén ding is zeker: met onderstaande informatie kan dit vermeden worden. Want voorkomen is beter dan genezen.

Niet alleen de manier waarop je de omheining plaatst is van belang, maar ook de houtsoort. De landelijke stijl wil je graag behouden, dus kies je automatisch voor een Europese houtsoort. Maar welke zijn de meest courante?

Kastanje en robinia als ecologische uitblinkers
Kastanje doet zich voor als een perfecte houtsoort om als schapenomheining te dienen door zijn bittere smaak en hoge duurzaamheid. Dat komt door het looizuur vanbinnen. De schapen zullen om die reden niet aan het hout knabbelen waardoor er geen aantasting is. Dit zuur kan zorgen voor een aftekening op het gegalvaniseerde ijzerdraad dat er gemakkelijk af zal regenen. Je hoeft dus niet te panikeren omdat je denkt dat het roest is, want dat is het niet. De houtsoort is bij een dergelijke omheining op een ruwe manier in de omheining verwerkt: gekloofd en naar boven gepunt. Daarnaast is kastanje goed voor een gebruik van vele jaren, ruwweg 15 tot 25 jaar. Tot slot is het compleet onderhoudsvrij.


©EXZO

Als tweede houtsoort is er ook nog robiniahout met een betere duurzaamheid dan kastanje. Ondanks de langere levensduur van robinia blijft de meerwaarde van deze houtsoort verwerkt in een schapenomheining beperkt. De lange levensduur van hout komt enkel tot zijn recht bij continu contact met de aarde. Aangezien de schapenomheining nagenoeg geen contact heeft met de aarde, gaat de keuze dus meestal naar kastanjehout, dat zowel duurzaam is en een betere verhouding tussen prijs en kwaliteit bevat.

Dieren? Let op de spatie tussen de latten
Er bestaan omheiningen met verschillende tussenafstanden tussen de latten, gaande van spaties van ongeveer 4 cm tot 8 cm. Voor kleine dieren zoals kippen of konijnen kies je best een kleine tussenafstand. Normaal gezien kunnen ze zich niet doorheen de spatie tussen de latten verplaatsen. Mochten ze er toch tussen kunnen, voorzie je best nog extra kippengaas tegen de omheining. De latten worden doorgaans met elkaar verbonden door dubbel gegalvaniseerd, roestvrij en getorst ijzerdraad. Zo ontstaat er een stevig geheel.



Respecteer de tussenafstand van de palen
Niet onlogisch is het gebruik van palen in dezelfde houtsoort als de omheining. Voor kastanjeomheiningen gebruik je kastanjepalen, voor robinia-afsluitingen gebruik je palen in robinia. Waarom? Heel eenvoudig, paal en omheining zullen gelijkmatig vergrijzen. Je plaatst de palen, met een wenselijke diameter van 8-10 cm, steeds 60-70 cm in de grond, de rest van de paal boven de grond tot en met de bovenste ijzerdraad dient als verticale steunpilaar. Essentieel is de tussenafstand van de palen bij de plaatsing, want dit is een bepalende factor bij het doorhangen. Voor omheiningen van verschillende hoogtes gelden ook verschillende tussenafstanden voor de palen. Voor omheiningen tot en met hoogte 120 cm plaats je de palen best op een tussenafstand van 2 meter. Voor omheiningen hoger dan 120 cm is een kortere tussenafstand aangewezen, namelijk 1.5 meter. Zorg er in eerste instantie ook voor dat de omheining van begin af aan goed aangespannen wordt.

Omheining vastmaken? Drie types bevestiging
Er zijn drie manieren om de kastanjeomheining aan een paal vast te maken. Ten eerste kan je met behulp van U-vormige, metalen krammen paal en stok aan elkaar vastmaken. Een tweede manier is beide delen vasthechten door rechtstreeks door de stokken van de omheining in de paal te schroeven. De derde optie is het binden van ijzerdraad rondom stok en paal. Meerdere rollen zijn doorgaans gemakkelijk en onopvallend aan mekaar vast te maken. Bij de meeste varianten is steeds extra metaaldraad voorzien aan het einde van elke rol om vast te maken aan een nieuwe rol. Hierdoor is de overgang zo goed als onzichtbaar. Je plaatst de rollen simpelweg in het verlengde van elkaar en bindt de overtollige stukjes ijzerdraad vast aan het eerste paaltje van de volgende rol. Hierdoor verkrijg je een mooi, doorlopend geheel om jouw tuin of weide prachtig af te sluiten. Is je omheining te lang? Dan kan je die gemakkelijk op maat inkorten. Dat kan door met een kniptang of met een ijzerzaag de verbindingsdraden door te knippen.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat