Ronde weidepalen plaatsen: hoe begin je eraan?
Je beschikt over een mooi aantal hectares weidegrond en wenst die af te bakenen met weidepalen. Het enige probleem is, je weet niet welke palen je het beste aanschaft en hoe je ze op een efficiënte manier in de grond plant. Een paal die splijt is in elke omstandigheid te vermijden, zowel voor je weide als voor je portemonnee. En daarom willen we jou graag op weg helpen zodat je project niet met een valse noot hoeft te starten.
Vooraleer we advies geven rond het plaatsen van de palen, bekijken we eerst even het grote aanbod aan soorten palen dat tegenwoordig op de markt te vinden is. Wij maken je alvast even wegwijs in de verschillende palen en de plaatsing ervan.
Veel houtsoorten en behandelingen
De ronde weidepalen zijn op te delen in 2 groepen: de onbehandelde en behandelde palen. Weet in de eerste plaats dat de alle houtsoorten vergrijzen door zonlicht, dus het oorspronkelijke uitzicht blijft niet behouden. De onbehandelde palen enerzijds kregen geen impregnatie -of creosootbehandeling. De houtsoorten waaruit deze palen vervaardigd zijn, hebben van nature een hoge duurzaamheid. De meest duurzame Europese houtsoort die vrij courant gebruikt wordt is robinia, behorend tot klasse 1, met een levensduur van + 25 jaar. Deze ecologische robiniapalen zijn vrij organisch van vorm, waardoor een lichte kromming niet uitgesloten is. Daarnaast zijn er ook nog palen uit Europees kastanjehout die tot duurzaamheidsklasse 2 behoren en bijgevolg een iets minder lange levensduur van 15 tot 25 jaar worden toebedeeld. Op zich hoeft dat geen nadeel te zijn, want een dergelijke levensduur is ook al heel wat. Ze zijn daarbij ook mooi recht.
©EXZO
De behandelde palen anderzijds zijn voorzien van een impregnatie-of creosootbehandeling. De geïmpregneerde dennenpalen hebben meteen na hun impregnatie een groene kleur. Tijdens dat proces werd het hout met een vloeistof onder hoge druk bewerkt. Zo blijven ze tot 5 keer langer bruikbaar, duurzaam en bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht, vuil en schimmel. Ideaal voor een lange levensduur bij plaatsing in de grond. Na een tijd verdwijnt de groene kleur en zullen de palen vergrijzen.
©EXZO
Daarnaast zijn er ook nog de gecreosoteerde grenen palen met een bruinzwarte schijn door het creosoteringsproces dat ze ondergingen. Door de behandeling met creosootolie geniet het hout een verhoogde duurzaamheid. Hierdoor wordt de levensduur van de palen maximaal geoptimaliseerd.
©EXZO
Gefreesd en geschild
Er zijn palen die kaarsrecht en glad afgewerkt zijn. Die palen noemen we gefreesde palen. Hieronder bevinden zich grotendeels de (half)ronde grenen weidepalen. Wanneer de paal gewoon ontschorst werd en de natuurlijke en ruwe vorm dus behouden blijft zonder effen gefreesd oppervlak, spreken we van geschilde palen. Binnen dit type bevinden zich voornamelijk de ronde, geïmpregneerde en anderzijds de gecreosoteerde grenen weidepalen. Je kan op basis hiervan dus ook jouw keuze laten bepalen om jouw gewenste eindresultaat te bekomen.
Palenrammer, grondboor, waterpas en touw: je beste vrienden
Sla niet zomaar met een hamer op de bovenkant van de palen. De kans is immers groot dat je de palen gaat beschadigen of laat splijten. Best voorzie je dus een palenrammer, die beschermt de bovenzijde van je paal bij het inslaan. De palen plaats je best in de grond door op voorhand een opening te maken met een grondboor. Die kan je kan huren bij verscheidene verhuurcentra. Zorg ook steeds voor een grondboor met een kleinere diameter, dan de diameter van de paal. Op die manier zit de paal bij het inslaan mooi gespannen in de voorziene opening. Je kan ook kiezen om juist een grotere opening te maken. In dat geval plaats je de aarde opnieuw in de opening en stamp je ook goed aan. Eerder tijdrovend en intensief is de gaten zelf in de grond maken met behulp van een spade. Wanneer je de palen plaatst, kijk steeds na of de palen loodrecht in de grond zijn geplant. Dat controleer je door een waterpas op de kop van de paal te plaatsen. Kijk verder ook na of de reeks palen op één rechte lijn geplaatst werden. Dat doe je door een touw te spannen dat gespannen wordt tussen de eerste en de laatste paal. Ook handig om te weten: dergelijke weidepalen mogen rechtstreeks in de grond zonder stabilisé.