Zin in een rustieke gevel? Je muur kaleien doe je zo!

Een muur kaleien biedt ontzettend veel voordelen. Eerst en vooral biedt het jouw muur een landelijke en authentieke uitstraling, maar anderzijds fungeert de kalei ook als beschermlaag tegen allerlei slechte weersomstandigheden. Ook bepaalde oneffenheden worden hierdoor gecamoufleerd. Jouw muur ziet er ineens weer zo goed als nieuw uit. Maar wat is het precies en hoe ga je te werk?

Kaleien is simpel gezegd een techniek waarbij de gevel of muur wordt bewerkt met een kalkpleister door middel van een speciale blokborstel. Zo zal bij een bakstenen huis, dat gekaleid is, de structuur van de bakstenen en voegen nog steeds zichtbaar zijn.

De ondergrond speelt een grote rol
Je kan kaleien op ondergronden van diverse aard zolang deze ruw zijn. Op te gladde oppervlaktes zal de kalei namelijk moeilijker hechten. De beste ondergronden om te kaleien zijn van baksteen, snelbouwsteen en betonsteen. De ondergrond van de te kaleien muur zal voldoende zuigend moeten zijn. Als dit niet het geval is, of de muur is te glad, dan zal je de muur eerst moeten bewerken met een primer. Dit is echter niet aan te raden. Om te kaleien hou je best de weersvoorspellingen in de gaten. In de volle zon kaleien wordt namelijk niet aangeraden. Integendeel, vochtig en windstil weer is ideaal. Als er regen voorspeld is zorg je best voor de nodige bescherming zodat de kalei niet wegspoelt voordat ze uitgehard is.

Hoe de muur voorbereiden?
Maak de muur proper voor je de werken aanvat. Zowel mossen en ander groen, als oude pleisterlagen dienen goed verwijderd te worden. Hiervoor zijn er verschillende middeltjes zoals het gebruik van onkruidverdelger, hogedrukspuit, schuurborstels... Let hierbij op dat de voegen nog in goede staat zijn. Is dit niet het geval? Verwijder dan eerst de oude voegen en voeg deze opnieuw op. Vervolgens was je de muur met proper water. Dit zorgt ervoor dat losse stukjes weggespoeld worden en dat de kalei beter vasthecht aan het oppervlak. Tape alle ramen af en leg plastiek op de grond zodat oppervlaktes die je niet kaleit niet onnodig vuil worden. Voor je kan starten met kaleien hoef je enkel nog het poeder te mixen met proper water. Het goedje moet homogeen zijn en mag dus geen klonters meer bevatten. Lees hiervoor ook zeker en vast de aanwijzingen op de verpakking!

Hoe de kalei aanbrengen
Met de blokborstel zal je nu de kalei aanbrengen op de muur. Dit doe je altijd in kruisbewegingen. Eerst breng je de kalei aan op muur in een horizontale beweging, daarna verdeel je ze gelijkmatig in een verticale beweging. Vervolgens kan je de massa opensmeren. Zorg ervoor dat de uitgesmeerde laag ongeveer 2 tot 3 mm dik is om voor een voldoende waterwerende laag te zorgen. Het is hierbij noodzakelijk dat alle putjes en groefjes volledig bedekt zijn met de kalei. Je kan er ook voor kiezen om te kaleien in twee lagen. Om te starten met de tweede laag mag de eerste laag nog niet volledig uitgehard zijn om optimale binding te verzekeren. Dit zal kunnen vanaf 12 tot 24u nadat de eerste laag is aangebracht. De beste manier van werken is per muuroppervlak. Zo zullen eventuele lichte kleurverschillen minder hard opvallen. Als nabehandeling is het nodig dat de gekaleide muren nog ongeveer 1 tot 2 dagen vochtig staan. Je zal deze muren dus af en toe moeten benevelen zodat de kalei beter hecht alsook de kleur ten volle tot zijn recht komt. De volledige uitharding van de tweelagige kalei zal ongeveer een maand duren. De muur kan je tot slot een laag silicaatverf bezorgen, maar dat is absoluut geen verplichting. Deze verf dient als extra beschermlaag tegen vochtige weersinvloeden. Met de silicaatverf vermijd je ook jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud. De silicaatverf zal de dampopenheid van de muur niet verhinderen. Handig is verder ook dat de verf beschikbaar is in diverse kleuren. Een extra voordeel is dat de verf ook het zogenaamde wolkerige effect van de kalei versterkt.


Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat