5 tips om groene aanslag te verwijderen op je houten terras

Ligt je houten terras ook in een vochtig hoekje in de tuin? Dan kan het wel eens goed zijn dat het last heeft van groene aanslag. Het is vanzelfsprekend dat de aanslag op esthetisch vlak absoluut geen aanrader is. Ook is er nog een bijkomend nadeel dat gevaarlijk is, namelijk het terras is ontzettend glibberig. Zeker wanneer de winter eraan komt, is het belangrijk om rekening te houden met onderstaande tips, want dit seizoen brengt steeds extra vocht met zich mee. Ook houtsoorten als massaranduba, kunnen hier gevoeliger aan zijn dan andere.1. De klassieke hogedrukreiniger
Deze methode is ongetwijfeld een van de meest gebruikte om algen en mossen te verwijderen. Maar is dit dan ook de beste? Het antwoord: neen. Alles wordt gereinigd, zelfs in de kleinste groefjes. Alleen is dit vooral een tijdelijke oplossing omdat de ondergrond ruwer en grilliger wordt door de waterstraal. Kortom, eerder een tijdelijke remedie, maar de kans dat de mossen en algen sneller en in grotere mate zullen terugkomen als gevolg van de oppervlaktebeschadiging door het gebruik van de hogedrukreiniger, wordt groter.

2. Chloor- of javelwater
Water op basis van chloor of javel is de op een na meest gebruikte oplossing. Positief aan deze manier van reinigen is dat er geen sprake is van beschadiging en dat mossen en algen niet zo snel zullen terugkeren. Alleen zijn javel en chloor niet geschikt om te gebruiken in de natuur. Deze middelen behoren met andere woorden eerder tot het verontreinigende segment van de hulpmiddelen. Meer ecologische en minstens even effectieve alternatieven zijn eveneens aanwezig op de markt. Wil je toch gebruik maken van een agressiever middeltje? Dan test je het beter uit op een klein, onopvallend plekje. Zo zie je welke bijwerkingen het middel veroorzaakt.

3. Soda en groene zeep
Eens je groene zeep of soda oplost in water en nadien goed borstelt op het oppervlak, zullen de algen en mossen gemakkelijk loskomen en ervoor zorgen dat de aanslag wegblijft voor een lange periode. Je kan de zeep ook een hele nacht op een onverdunde wijze op het terras aanbrengen om het de dag erna met de tuinslang weer weg te spoelen. Hou er wel rekening mee dat dit niet helpt op dagen waarop de regen met bakken uit de lucht valt.

4. Azijn
Azijn is een middeltje uit grootmoeders keuken, maar steeds zeer effectief. De algen worden door de azijn aangetast. Dit middel bewijst dat je de remedie niet altijd ver hoeft te zoeken. Het gebruik van zijn werkt ook tijdbesparend: je hoeft het achteraf niet weg te spoelen.

5. Zand of as
Door goed te schrobben met zand of as zal je de aanslag kapotmaken en afscheiden van de oppervlakte. Door daarna nog eens goed af te spoelen met water, zal je een gereinigde ondergrond bekomen. Simpel, en toch effectief!

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat