Rotan, een hype die best binnen blijft?

Rotan is opnieuw hip binnenshuis. De rieten constructies geven je interieur een vintage look, een reden te meer om eens te gaan grasduinen in de wondere wereld van het product. Niet alleen de manden in rotan zijn leuk materiaal, maar verder zijn er ook nog veel leuke meubelen zoals tafeltjes, stoelen, dienbladen, lampen, kasten en fruitmanden beschikbaar. Maar is rotan alleen geschikt om binnen te plaatsen, of mag je het materiaal ook buiten laten staan?

De rotampalm is vooral te vinden in tropische regenwouden, zoals in de gebieden rond Maleisië, aan de voet van de Himalaya, in Sri Lanka en Australië. Tijdens de jaren ’60 was dit materiaal erg in trek binnenshuis, en het lijkt erop dat rotan opnieuw zijn intrede vindt in ons interieur. Al wat een vintage look heeft, zoals rotan, komt wel eens terug.



Overdekken is een kleine moeite
Naast zijn wederoptreden in onze huiskamers lijkt rotan ook zijn weg te vinden naar onze tuinen. Waarom is het precies zo’n aantrekkelijk materiaal? Geef toe dat zo’n stoel jou meteen een zomers strandgevoel bezorgt. Mensen genieten nu eenmaal van het stralende weer en warme temperaturen met een boek en een fris drankje erbij. Dit materiaal met de fijne uitstraling heeft één nadeel: het is helaas niet heel goed bestand tegen regen. Onder een afdak gaat het natuurlijk een pak langer mee. Een andere manier om rotan een langere levensduur te bezorgen, is het bedekken met een laagje lak. Hierdoor gaat er uiteraard wel een deel van de vintage look verloren. Aan jou de keuze!



Polyrotan als waterbestendig alternatief
Wens je dan toch het materiaal buiten te gebruiken? Dan kan je perfect het alternatief voor rotan in kunstsofvezel gebruiken, namelijk polyrotan. Vanop afstand zien zowel het gewone rotan als het polyrotan er hetzelfde uit, al moet je wel geluk hebben met de fabrikant. Maar wie zoekt, die vindt zelfs een mooi alternatief in kunststof voor het natuurlijke rotan. Daarnaast is polyrotan nog eens minder vatbaar voor verkleuring onder invloed van zonlicht en regen. Oerdegelijk en bestand tegen vocht!

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat