Geen plek voor jouw kruiden? Bouw een muur!

Woon je in de stad en heb je geen plaats om je kruiden een plekje te geven op je kleine terras? Geen nood, je kan perfect in de hoogte werken om je kruiden te laten groeien. Heel eenvoudig kan je, zoals in het filmpje hierboven aan de slag gaan met houten latten en planken om een kruidenmuur te bouwen.

Een verticale kruidenmuur kan je uit tal van houtsoorten ineen knutselen. Afhankelijk van welke stijl je verkiest, kies je best ook de gepaste houtsoort(en). Leuk is om te werken met lange planken om de bakken aan vast te maken. Je kan de bakken laten schranken om een speels effect te bekomen. De bakken zelf bekleed je met latjes aan de voor- en achterzijde. Tot slot plaats je een anti-worteldoek in de bakken. Nu nog de juiste aarde, jouw favoriete kruiden en genieten maar!

Landelijk vs modern
Hou je van de landelijke stijl? Dan zijn de Europese houtsoorten zoals lariks (zie foto hieronder) en grenen (zowel geïmpregneerd als thermisch behandeld) de meest uitgelezen houtsoorten. De knopen in de houtstructuur dragen bij tot het rustieke karakter van de kruidenmuur. Zeker wanneer de rest van je tuinomgeving opgetrokken werd in een landelijke stijl. Je kan ook gaan voor eik of robinia, maar het prijskaartje van deze houtsoorten is eerder aan de hoge kant en dat is op zich allesbehalve nodig.


Prefereer je dan toch eerder een strakke look? Dan is tropisch hout eerder geschikt voor jouw kruidenmuur misschien beter aangewezen. De prijs van deze houtsoorten kan al snel aan de hoge kant zijn (want het is en blijft tropisch hout natuurlijk). Wens je een betaalbare houtsoort die vrij betaalbaar is? Dan kan je zeker gebruik maken van bankirai (zie foto hieronder), itauba of massaranduba. Aan jou om de stijl te bepalen!


Belangrijke tip: vergeet zeker geen vijzen of nagels in inox te gebruiken, anders krijg je na een tijdje een aftekening op het hout!

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat