De droombarak van Bartel Van Riet

Bartel Van Riet (36) behoeft weinig introductie. Hij is voltijds landschapsarchitect en boomverzorger bij De Tree Musketiers. Maar bovenal is hij als televisiepresentator bekend van de programma’s Groenland, De baard van Bartel en Ons eerste huis. Opvallend was De barak van Bartel, een programma op Discovery Channel waarbij hij op bezoek ging bij mensen met uitzonderlijke schuren. Maar niet alleen het presenteren is hem weggelegd, hij werkt ook graag mee aan de constructie ervan. Een voorbeeld hiervan, namelijk Bartels educatieve supershed, is te zien in het Mechelse Vrijbroekpark. Thuis bezit hij er ook eentje. Maar welke elementen mogen niet ontbreken in Bartels ultieme droombarak?

Hij zag in zijn leven allerlei soorten barakken: groot en klein, van kinderdorpen tot Japanse exemplaren. Maar er kan er maar eentje zijn die voldoet aan de vereisten van Bartel. Wij zochten even uit waar deze passie vandaan kwam, en wat zijn favoriete ingrediënten zijn voor een geslaagde barak.

Vanwaar de grote interesse in schuren en het plaatsen ervan?
“Als kind hield ik ervan om te timmeren aan kleine projectjes, zoals een schuurtje. Mijn vader was ingenieur, en hij liet me steeds goed nadenken over welke materialen ik precies nodig had om aan mijn project te kunnen beginnen. Een soort van boodschappenlijstje dus. Je kan wel degelijk zeggen dat ik het op die manier een beetje van thuis uit met de paplepel heb binnengekregen. Het principe was eenvoudig: je maakt iets en je bekomt een resultaat. De beloning die ontstond door van niets naar iets te evolueren was belangrijk bij ons, daarvoor deed je het. Mochten mijn kinderen hetzelfde willen doen, zal ik hen bijstaan met raad en daad.”

Tot welke stijl behoort jouw droombarak?
“Ik ben een erg grote fan van materialen die al eens geleefd hebben. Ik vind upcycling ontzettend belangrijk. Voor mij mag het allemaal rustiek zijn, met daarbij een dosis brocante. De Scandinavische stijl spreekt me ontzettend aan, denk maar aan de oude, karaktervolle chalets en de Noorse huisjes. Ik houd ook veel van de bergen. Deze look & feel werkt steeds inspirerend voor mij.”

We kunnen dus veronderstellen dat Europese houtsoorten als lariks, kastanje en robinia tot jouw favorieten behoren?
“Lariks vind ik bij voorkeur een ontzettend interessante houtsoort door zijn fantastische duurzaamheid. Kastanje en robinia gebruik ik dan liever voor de afwerking. Deze houtsoorten zijn iets duurder, ook blijkt kastanje toch wel een beetje leven in zich te hebben. Geïmpregneerd grenen vind ik dan ook een zeer interessante om zijn ontzettend goede prijs-kwaliteitsverhouding. Voor een barak hoeven niet steeds de grootste budgetten vrijgemaakt te worden.”

In welke mate is het ecologische aspect voor jou van belang?
“Je kan je steentje bijdragen voor de dieren, bijvoorbeeld door een nestkastje te bouwen in de nabijheid van je barak. Geloof het of niet, maar je kan ervoor zorgen dat dieren, bijvoorbeeld egeltjes, een schuilplaats vinden rondom je schuur. Op die manier creëer je een meerwaarde voor hen. Ook planten, zoals een wilde druivenstruik, kan je een prachtige plaats geven. Je zou eens moeten zien welk insectenleven er aanwezig is. Een barak moet dus ook aanleiding geven tot het herbergen van diverse levensvormen.”

Wat mag zeker niet ontbreken in de barak?
“Een barak moet in mijn ogen een schuur zijn waar je zelf knus en droog binnen kan zitten. Mijn ideale barak bezit een wand die opzij geschoven kan worden in de zomer en die ook nog eens dichtgemaakt kan worden bij koude temperaturen. Je moet je barak in beide omstandigheden kunnen gebruiken. De aanwezigheid van een barbecue, grill of rookoven moet centraal staan. Een barak zonder vuurplek is geen volwaardige schuur. Met andere woorden, in een goede barak moet gezelligheid primeren. Praktisch gezien is een barak ook de perfecte plek om mensen te kunnen ontvangen wanneer je living niet wil overbevolken. Tot slot moet een barak ook kunnen fungeren als plek waar een werkbank aanwezig is.”

Dus toch ook een soort man cave?
“Jazeker. In mijn barak moeten zaken gerestaureerd kunnen worden. Daarnaast moet ik er ook mijn moto kunnen zetten. Elke man heeft zo zijn plekje nodig om zijn ding te doen zonder dat de vrouw hem aanmaant zaken op te ruimen. Anderzijds is het ook belangrijk dat er in een barak familiemomenten plaatsvinden. Een combinatie van de twee is dus belangrijk.”

Moet er ook luxe aanwezig zijn, zoals de aanwezigheid van een hottub?
“Voor mij is dit niet prioritair. Mettertijd zou ik wel graag zulke Scandinavische elementen willen, toevoegen omdat die stijl me erg aanspreekt. Maar ervaring leert me dat mensen niet vaak hun sauna gebruiken. Eens je die minstens één keer per week zou gebruiken, zou ik dat het aanschaffen waard vinden.”

Je werkte een tijdje geleden mee aan de barak in het Vrijbroekpark in Mechelen. Is deze die een weerspiegeling van je droombarak?
“Qua vorm wel. De barak in Mechelen is geïnspireerd op een Noors boothuis, dus qua stijl komt het zeker overeen met mijn smaak. Alleen wordt deze barak gebruikt als overdekte ruimte die bezocht kan worden door scholen voor educatieve doeleinden omtrent natuur. Op die manier kunnen we kinderen een groene basis meegeven voor de toekomst. Dit hebben we kunnen realiseren in samenwerking met Discovery Channel en de provincie. De barak geldt voornamelijk als iets wat ik teruggeef aan de natuur.”

Liggen er nog andere bouwprojecten in het verschiet?
“Voorlopig staan er nog geen concrete bouwprojecten gepland. Ik ben wel van plan om met houthandel Luyten samen te werken rond de opbouw van een ecologische bed & breakfast met het oog op het inperken van de ecologische voetafdruk. Binnenkort gaan Tom Luyten en ik met het project aan de slag. Het doel? Comfort en luxe integreren, maar bovenal een ecologisch resultaat bekomen.”

Veel succes!

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat