Tuinplanten bemesten, wanneer precies? Hier de tips!

Voor elk wat wils zeggen ze dan. Er bestaan verschillende soorten meststoffen voor diverse planten, maar weet jij precies wanneer je ze de nodige voedingsstoffen moet toedienen? Planten zijn nu eenmaal een belangrijke bron van leven en ten gepaste tijde moet je ze onderhouden. Op die manier zorg je er ook voor dat ze mooi ogen. De grootste zorg voor je planten is dus een must. Alleen, ieder seizoen is anders en dus ook de bemesting.

Het rijke aanbod aan meststoffen van producent Substral biedt een grote meerwaarde voor de groei en het onderhoud van jouw plant. De weerbaarheid tegen ziektekiemen en kleuren van de planten blijft op die manier optimaal. Zowel voor kamer- als tuinplanten vind je de allerbeste meststoffen. Hieronder een overzicht van wanneer je wat precies bemest, en dat voor ieder seizoen.



Voorjaar
Beschik je over bomen, hagen en struiken? Dan is het van belang dat je een gemengde mest gebruikt in je siertuin. Dit is ook het uitgelezen moment om je buxus wat mest toe te dienen. Hetzelfde geldt voor coniferen, hagen, rododendron en hortensia’s. Indien je rozen hebt staan, voed je de grond lichtjes met beendermeel of organische mest. Je gazon bestrooi je vanaf eind april tot en met eind augustus met een gemengde organische mest. Het is van belang dat deze mest voldoende stikstof bezit. Voor jouw borderplanten en bloembollen gebruik je opnieuw organische mest in het vroege voorjaar. Langwerkende meststoffen voor potten dien je in deze periode het beste toe aan jouw kuipplanten, potplanten en eenjarige planten. Voor je moestuin verwerk je best een paar dagen voor het zaaien biologische voeding door de bovenste laag van de grond.

Zomer
Voor de bemesting van je rozen start je best al in juli met snelwerkende rozenmest. Voor je borderplanten mag je te werk gaan met een gemengde mest voor de siertuin. De potplanten, eenjarige planten en kuipplanten besproei je elke week met een mengeling van vloeibare mest en water tot half augustus. Indien je minder frequent wil bemesten, kan je voor deze planten ook te werk gaan met langwerkende stoffen. De moestuin bewerk je best met snelwerkende mest, bijvoorbeeld kunstmest of bloedmeel.

Herfst en winter
Jouw bomen, struiken en hagen mogen bemest worden met een mulchlaag van compost vanaf oktober tot maart. Hetzelfde geldt voor de rozen waarvan je de grond rondom nog eens mag ophogen vanaf de maand november. Aan je grasperk voeg je eind januari al best kalk toe. Voor je moestuin- en fruitgrond gebruik je dezelfde mulchlaag. Nader je het einde van de winter? Dan bemest je best weer met gemengde organische mest voor de moestuin of groenbemesters.

Kortom, wil je op tijd zijn om te starten met het bemesten van je planten of gras in je tuinomgeving? Neem alvast de kalender bij de hand en noteer bovenstaande aanbevelingen. Op die manier voorzie je op tijd en stond het onderhoud op maat!

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat