Welke kerstboom haal je het best in huis?

Het is bijna zover. De tijd van cadeautjes, kalkoen op tafel en natuurlijk ook de kerstboom. Tijdens de kerstperiode draait alles om gezelligheid en warmte. De geschikte kerstboom is hiervan een exponent die bij iedereen in het oog springt. De pakjes worden eronder bewaard en de slingers, lichtjes en ballen bepalen mee de huiselijke sfeer.

De meest voorkomende variëteiten die je in de meeste tuincentra kan verkrijgen, zijn de Nordmann, de Nobele spar, de Fijnspar en de Blauwspar.

De Nordmann
Deze spar wordt voornamelijk geproduceerd in Denemarken en heeft zijn naam te danken aan de Finse bioloog Alexander von Nordmann. Zijn donkergroene, glanzende naalden zorgen voor zeer weinig naaldval. Bovendien prikken de naalden niet en zijn ze dichtbegroeid waardoor deze boom zonder al te veel moeilijkheden te decoreren is. Door de stevige takken kan deze boom ook zwaardere kerstballen, slingers en lampen aan. In principe is dit de beste en mooist gevormde kerstboom die je kan kopen. De enige nadelen aan de Nordmannspar zijn de vrij hoge prijs en het feit dat de boom geurloos is. Best hou je er ook rekening mee dat als je van plan bent om de boom in de tuin uit te planten, deze later tot 20 meter hoog kan worden. Gelukkig is deze spar een traag groeiende boom waardoor je hem geruime tijd kan hergebruiken.

De nobele spar
De nobilis of nobele spar doet met zijn statige verschijning en prachtige blauwgroene naalden zijn naam alle eer aan. De takken zijn eveneens mooi gevormd en vrij compact. Toch zit het grote voordeel van deze sparrensoort hem in het typische bosaroma. De huiskamer zal de geur in zich opnemen, wat ervoor zorgt dat de boom uitermate geschikt is om binnenshuis te plaatsen. Bovendien verliest deze spar niet al te veel van zijn naalden.De fijnspar
Iedereen kent deze sparrensoort als de traditionele kerstboom. Het is de klassieke keuze. Toch blijft het een prachtige boom die vooral in Noord- en Centraal-Europa gekweekt wordt. Ook in onze Belgische Ardennen kan je hem vinden. Door zijn sterke takken is hij zeer makkelijk te versieren. Toch is het grote voordeel vooral de relatief lage prijs. Daarnaast heeft deze boom een lekkere geur die onlosmakelijk gekoppeld is aan de gezellige kerstsfeer. De nadelen van deze sparrensoort zitten hem vooral in de prikkende naalden die in een verwarmde kamer tamelijk snel uitvallen. Om de boom hiertegen te beschermen, plaats je hem best in een frisse kamer met zo weinig mogelijk verwarming.De blauwspar
Deze spar onderscheidt zich door zijn blauwgrijze kleur. Die kleur zorgt voor een subliem contrast met kleurrijke decoratie. De naalden van de blauwspar zijn zeer puntig maar vallen in relatief kleine hoeveelheid uit. Daardoor zal je niet al te veel moeten stofzuigen onder de boom. Dat is maar best ook want door zijn brede basis is de boom perfect om een heleboel pakjes onder kwijt te kunnen. Bovendien beschikt deze spar over sterke takken en verspreidt hij een heerlijke natuurlijke kerstgeur doorheen de living. Alle voordelen in achting genomen, kunnen we besluiten dat deze boom een geduchte concurrent is voor de Nordmann.Met wortel, gekweekt of gekapt?
Tot slot is het handig om te weten dat gekapte kerstbomen hoe dan ook meer naalden zullen verliezen in een droge en warme woonkamer. Ze zijn tevens ook de goedkoopste optie.
Bij een boom met wortel is het belangrijk om de boom binnenshuis in een grote pot met aarde te planten en regelmatig water te geven. Anders kan het zijn dat de boom de feestdagen niet even makkelijk overleeft.
De laatste optie is een kerstboom die in de pot gekweekt werd. Deze sparren zijn meestal wat duurder. Het voordeel zit hem in het feit dat je met hun vrij goed wortelgestel het meeste kans hebt op een boom die verschillende jaren te hergebruiken valt.

Xander Van Den Bossche
Xander Van Den Bossche

- Houtexpert
- Junior copywriter met een liefde voor taal
- Digital native