Rondneuzen in een ecologisch cohousingdorp

Ecologisch wonen hoeft in geen enkel geval een obstakel te zijn. Dat bewijst Stefanie Neerinck, architect bij BAST architects & engineers. Zij besloot een milieuvriendelijk aan te sluiten bij een cohousingdorp in Drongen waar de ecologische voetafdruk maximaal ingeperkt zou worden. Hiervoor werden zorgvuldig de meest duurzame materialen gekozen om op die manier de natuur een hart onder de riem te steken. Maak kennis met Stefanie, het hele concept en haar persoonlijke ecowoning.



Stefanie is al jarenlang gespecialiseerd in bio-ecologisch bouwen. Ze omschrijft het als een echte passie, waarbij zowel zijzelf als de andere bewoners de liefde voor duurzaam samenhuizen delen.

Waaruit bestaat dit ecodorp precies?
“Op ons terrein hebben we zes woningen gebouwd volgens de ecologische principes. Hiervoor maakten we gebruik van houtskeletbouw. Daarnaast beschikken we ook over een paviljoen en een gedeelde tuin waarin gemeenschappelijke functies kunnen plaatsvinden. Zo is er voor alle bewoners een fietsenstalling aanwezig. Binnen en rond het paviljoen zijn er onder andere werkruimtes, een gemeenschappelijke keuken, wasruimtes, televisie en tot slot een speelruimte voor de kinderen te vinden. Elke bewoner kan van deze faciliteiten gebruikmaken.”



Sinds wanneer zijn jullie met dit project van start gegaan?
“Het idee van samenhuizen is ontstaan bij de Gentse firma Cohousing Projects. Zij hebben de optie genomen voor de grond, want ze vonden het geschikt voor cohousing. Zo’n 2,5 à 3 jaar geleden werden eerste tekeningen gemaakt en daarna werd de groep mensen gevormd die aan dit project wilde deelnemen, waaronder mijn man en ik. De mensen die mee in het verhaal zijn gestapt, wilden een ecologische toets aan het project geven vanuit hun persoonlijke, ecologische levensvisie. Zo zijn ze ook bij ons architectenbureau gekomen. Zo’n twee jaar geleden ging de bouw van start. Uiteindelijk is alles verder gegroeid en zijn we in december vorig jaar hierheen verhuisd.”

Welke bouwmaterialen vind je hier terug?
“De woningen zelf zijn in houtskelet gebouwd. Wat betreft isolatiematerialen maakten we gebruik van cellulose-en houtwolvlokken. Het was onze bedoeling om zo weinig mogelijk beton in de funderingen te gebruiken. Als afwerkmateriaal op de gevels maakten we gebruik van thermowood: thermisch behandeld dennenhout waarbinnen het bacteriële leven door de hitte is vernietigd. We gebruikten leem voor de binnenwanden kozen als vloerbekleding voor bamboe of keramiek. Tot slot vervaardigden we de ramen uit hout en aluminium. Kortom: stuk voor stuk duurzame materialen.”



Hoe zit de indeling van de woningen precies in elkaar?
“Hier is sprake van twee blokken met elk drie woningen. De woningen zijn zo compact mogelijk gebouwd: ten eerste is er het gelijkvloers, daarnaast is er de eerste verdieping en tot slot is er nog de zolderverdieping. Het gelijkvloers wordt meestal gebruikt als keuken- en leefruimte. De meeste mensen hebben drie of vier slaapkamers met gemakkelijk bereikbare zolder. Er werd zo min mogelijk circulatieruimte verspild door de trappen net iets steiler te maken.”

Zijn deze huizen groot genoeg voor een gezin?
“De meeste mensen hebben twee kinderen, ieder gezin bestaat dus uit vier mensen. De vloeroppervlakte bedraagt ongeveer 125 vierkante meter, wat ontzettend goed meevalt. Er is ook een groot paviljoen, daar kunnen de kinderen ook samen gaan spelen, Deze gemeenschappelijke ruimte is een uitbreiding op de woningen, die op het eerste gezicht kleiner ogen.”



Hoe zit de opbouw van de tuin in elkaar?
“De tuin is op dit moment nog in volle aanleg. Iedereen bezit een privéstukje achteraan de woning, en daarnaast is er een gemeenschappelijk gedeelte waar iedereen gerust samen kan vertoeven. Hier heb je wel het gevoel dat je een grote tuin hebt. Er wordt hier binnenkort een bloemenmengeling gezaaid en erna zal de aanplanting ook nog plaatsvinden.”



Staat iedereen in voor het onderhoud?
“Eén keer per maand organiseren we een gezamenlijke werkdag en gaan we samen bomen en struiken planten. We hebben goeie afspraken gemaakt om samen in dit onderhoud te voorzien. Helaas is het altijd een beetje geven en nemen, want soms moet je het begrip kunnen opbrengen voor iemand die eens niet mee kan doen omwille van andere verplichtingen.”

Zit cohousing in de lift?
“Het concept cohousing is laatste 5 tot 10 jaar enorm gegroeid. 10 jaar geleden kende niemand dat. Vandaag zijn er al meerdere firma’s in het Gentse die zich hiermee bezighouden. Overal in België is het idee van samenhuizen enorm aan het groeien, ook in het buitenland. Het is nu eenmaal de woonvorm voor de toekomst aangezien bouwen heel duur geworden is. Door te gaan cohousen, kan je compacter en kleiner bouwen zodat het goedkoper wordt. Maar dat is niet alles, het sociaal aspect biedt ook veel voordelen. Sommige mensen voelen zich toch eenzaam wanneer ze alleen op hun perceel verblijven. Hier heerst een dorpsgevoel, er is sociaal contact op een informele manier.”

Zijn er nog veel cohousingprojecten in het verschiet?
“De projecten schieten als paddenstoelen uit de grond. Ons bureau heeft er nog twee lopen, waaronder een grote cohousing van een 15-tal woonunits. Wat je hier in Drongen ziet, is nog maar het topje van de ijsberg.”

Veel succes!

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat