Vloerverwarming of radiatoren plaatsen?
Nu de winter er weer aankomt, verlangt iedereen opnieuw naar het gelukzalige gevoel dat je overvalt als je in jouw lekker verwarmde huis, thuiskomt. Maar hoe verwarm je jouw huis nu het best? Kies je best voor vloerverwarming of voor radiatoren? We bespreken de voor- en nadelen van beide systemen.
Vloerverwarming
De grootste troef van vloerverarming zit hem in het feit dat je thuis altijd op sokken en zelfs op blote voeten kan rondlopen zonder dat je last hebt van koude voeten. Daarnaast kan je de woonruimte optimaal benutten doordat je geen radiatoren of andere verwarmingstoestellen nodig hebt. Vloerverwarming bevindt zich immers onder de vloer. Bovendien zorgt het voor een gelijkmatigere verwarming van het huis dan radiatoren.
Voor mensen met allergieën is het voordeliger om te kiezen voor vloerverwarming. Door de stralingswarmte zal stof zich veel minder snel verspreiden doorheen de woning. Het laatste voordeel van deze verwarmingsmogelijkheid is de luchtvochtigheid die beter in balans is.
Maar bereikt vloerverwarming het gewenste effect in combinatie met iedere vloer?
Vloerverwarming in combinatie met een stenen of kunststofvloer
Cementgebonden gietvloeren zoals betonvloeren hebben een lage warmteweerstand. Net hetzelfde geldt voor keramische tegel- of parketvloeren en vloeren uit natuursteen. Dat zorgt ervoor dat deze vloeren uitermate geschikt zijn om te combineren met vloerverwarming. De vloer zal in dit geval de warmte goed opnemen en afgeven.
De enige vloer die in deze categorie eigenlijk ongeschikt is om te combineren met vloerverwarming is een epoxy gietvloer. De reden hiervoor zit hem in het feit dat epoxy slechts minimaal krimp- en uitzetspanningen kan opvangen.
Vloerverwarming in combinatie met een houten vloer
Ook een houten vloer kan perfect gecombineerd worden met vloerverwarming. Alleen hou je hier bij het kiezen van de houtsoort het best rekening met de R-waarde van de vloer. Die R-waarde staat voor het warmte isolerend vermogen of de warmteweerstand van het hout. Houtsoorten met een lage R-waarde geleiden de warmte beter. Bij vloerverwarming is het dus het best dat je kiest voor een parket waarbij deze waarde niet al te hoog is.
Radiatoren
In onze Vlaamse woonkamers is de meest gebruikte vorm van verwarming nog steeds de radiator. Die gaat dan ook al geruime tijd mee. Gelukkig is dit verwarmingselement doorheen de jaren geëvolueerd op vlak van functionaliteit en design. Dat zorgt ervoor dat radiatoren tegenwoordig afgestemd kunnen worden op de rest van het interieur. Het grootste voordeel van radiatoren zit hem in de snelheid waarmee ze opwarmen. In sneltempo is het huis namelijk opgewarmd. In nieuwbouwwoningen wordt dezer dagen rekening gehouden met de nieuwste ontwikkelingen op vlak van verwarming en verbeterde isolatie. Daardoor kan aan de hand van accurate berekeningen, ook met een minimum aantal radiatoren de woning perfect worden verwarmd.
Radiatoren in combinatie met vloerverwarming
In feite kunnen we besluiten dat beide verwarmingsvormen hun voor- en nadelen hebben. Gelukkig hoef je niet per se te kiezen tussen beide. In de meeste gevallen is een combinatie van vloerverwarming en radiatoren in één ruimte zowel op esthetisch vlak als wat het rendement betreft de beste oplossing. In principe zou je op deze manier tot 12% kunnen besparen op jouw energiefactuur. Het slim inzetten van de verwarmingselementen vormt hier de sleutel tot energie-efficiëntie.