Hoe eenvoudig een dorpel uit natuursteen plaatsen

Een dorpel of bloktrede in natuursteen is volledig ingebed in onze Vlaamse wooncultuur, zowel in het interieur als het exterieur. Het ademt pure sfeer uit, houdt het vuil buiten en zorgt voor een mooi afgewerkt effect. Bovendien beschikken de types natuursteen geschikt voor het gebruik ervan over een enorme hardheid waardoor deze meer dan levenslang meegaat. Door veelvuldig gebruik ontstaat er ook een patina die de natuursteen extra bescherming biedt. Kortom, een bloktrede is duurzaam, past bij elke woonstijl en wordt alleen maar mooier na jaren van gebruik. Maar hoe plaats je zo’n dorpel precies? Wij leggen het jou hieronder uit.

Fundering leggen
Je zorgt er eerst en vooral voor de mortel. Een kant-en-klaar mengsel kan hier ook soelaas bieden. Meng alles goed in een mortelkuip met water tot je een glad goedje bekomt. Daarna leg je een laagje mortel op de plek waar je de dorpel zal leggen. Nadien leg je, alleen in het geval van dorpels en bloktredes, een waterkerende folie op de plek waar je de mortellaag hebt geplaatst. Hierdoor kan er zich geen water in de muren begeven. Zorg er wel voor dat de folie de spouwmuur niet rechtstreeks afdekt. Bovendien is het essentieel dat de folie met voldoende overschot langs de kanten wordt geplaatst. Hierdoor kan je de folie omhoog plooien en bijgevolg één centimeter boven de dorpel laten uitsteken. Ten slotte leg je opnieuw een laag mortel op het waterwerende oppervlak.


De dorpel of bloktrede plaatsen
Je plaatst de dorpel op het mortelbed. Is er geen helling voorzien in de dorpel zelf? Dan moet je deze licht hellend plaatsen waardoor hemelwater geen kans krijgt om binnen te dringen. Is de helling wel voorzien? Dan plaats je de dorpel waterpas op het mortelbed. Zorg er hierna voor dat de dorpel niet wegzakt in de mortel. Dat kan je opvangen door gebruik te maken van spieën. Als de mortel uitgehard is laat je deze gewoon zitten.


Afwerken met silicone
Eens alles uitgehard is, kan je de voeg tussen de dorpel en de raam- of deuropening opvullen met silicone. De onderkant, waar de spieën zich bevinden, kan je gewoon opvoegen. Tot slot maak je de dorpel meteen schoon met behulp van een vochtige doek. Zo vermijd je dat de mortel blijvende vlekken zal veroorzaken.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat