Acht simpele stappen om een wilgenhut te vlechten

Droom je ook al een tijd van jouw eigen wilgenhut? Volg dan de stappen in dit artikel en bouw de perfecte picknickplek in jouw tuin. De afmetingen die we hierbij hanteren zijn geschikt voor het bouwen van een hut met een doorsnede van 3 meter en een hoogte van ongeveer 2 meter. De ingang bestaat uit een eenvoudig boogje.

STAP 1: Het boodschappenlijstje

Alvorens we aan de bouw van de wilgenhut beginnen, haal je best de benodigde materialen in huis. Hieronder vind je het boodschappenlijstje terug:

- Een grondboor
- Staaf om gaten te maken met beperkte diameter
- Bol en dik natuurlijk bindtouw of synthetisch bindtouw
- Een rol ijzerdraad
- Een snoeischaar
- Een nijptang
- Een mes of schaar
- Een plooimeter
- 80 à 100 wilgentenen

De gemiddelde doe-het-zelver heeft hier zeker en vast al wat spullen van in huis. Nadat je alles verzameld hebt kan je aan de slag gaan.

STAP 2: Teken een cirkel uit met straal van 1,5m

Je slaat allereerst een paal als middelpunt in de grond. Daar bind je een touw met een lengte van anderhalve meter aan vast. Met de boor maak je dan een eerste gat dat 60 cm diep is. In totaal heb je twaalf van deze gaten nodig. De afstand tussen deze gaten bepaal je door de omtrek van je cirkel te berekenen. Je vermenigvuldigt dus de straal met pi. De omtrek deel je vervolgens door twaalf. In dit geval maak je dus een gat om de 79cm.

STAP 3: Takkenbundels maken

Neem naargelang de dikte, twee of drie takken en bind ze met ijzerdraad samen op 5 cm en 55 cm van de knot. Je bindt daarna de bovenkant ook nog samen met een stuk touw. Zo maak je 12 takkenbundels. Best schraap je ook twee of drie stroken van de bast af om de takken gemakkelijker water te laten opnemen.

STAP 4: De hoofdtakken plaatsen

Eerst plaats je de bundels simpelweg in de gaten. Met de bundels die tegenover mekaar staan, maak je mooie lange bogen. Deze bind je natuurlijk stevig vast. Deze handeling herhaal je bij alle bundels. Op de plaats waar twee bogen mekaar kruisen, maak je ze nog eens extra aan elkaar vast.


Bron: Regionaal Landschap Brabantse Kouters

STAP 5: De kruistakken

In elk gat steek je aan beide zijden van de bundels nog een wilgentak. Vergeet hierbij niet om wederom de bast eraf te schrapen. Nadien kruis je telkens twee takken. Zorg hierbij dat de kruising in het midden valt tussen twee bundels. Schraap ook hier opnieuw de takken op de plaats waar ze mekaar kruisen. Op die manier kunnen ze aan mekaar groeien. Bind alvast de tak vast op de plaats waar hij een bundel kruist. Plooi de kruistak eveneens evenwijdig met de bundel omhoog op de plaats waar hij de bundel kruist. Nadien bind je de tak vast op de bundel en bind je net boven de grond de twee takken en de bundel samen.

STAP 6: De deur

Denk eraan dat je op de plaats waar je de deur wil geen kruis hoeft te maken. Je kan deze deur maken door met de kruistakken een boog te maken en deze vast te binden op de takkenbundels.

STAP 7: De vlechttakken

Maak met een ijzeren staaf onder elke kruising een nieuw gat met een diepte van 60 cm. Stop ook in deze gaten telkens twee wilgentakken. Vergeet opnieuw niet om de bast weg te schrapen. Bind daarna elke tak evenwijdig met de bovenliggende tak, komende uit het gat van de bundel ernaast. De tak loopt nog verder in het compartiment ernaast. Bind hierna de twee takken die samenkomen in elk compartiment samen boven de kruising. Ten slotte bind je deze takken vast bovenaan de tegenoverliggende takken.

STAP 8: Geniet van het resultaat

Xander Van Den Bossche
Xander Van Den Bossche

- Houtexpert
- Junior copywriter met een liefde voor taal
- Digital native