Terrazzo: de nieuwe/oude trend

Je komt ze nog vaak tegen in oude huizen of appartementsgebouwen: terrazzo- of granitovloeren of-aanrechten. Deze stijl katapulteert je direct naar het verleden. Maar wat weet jij over terrazzo of granito?

Terrazzo (granito) bestaat uit gegoten cement waarin marmerstukjes (of andere steensoort) zijn verwerkt. Na droging wordt deze vloer gepolijst waardoor je een prachtig effect bekomt. Je kan kiezen tussen enorm veel stijlen, vormen en kleuren!Deze vloerafwerking kent zijn oorsprong in Italië in de 15de eeuw. Vele arbeiders die in de marmergroeves werkten, gebruikten restmarmer om hun eigen terras mee aan te leggen (vandaar het woord ‘terrazzo’). Ook bij de bouw van de typische Italiaanse kerken en openbare gebouwen gebruikte men veel graniet en marmer. De restjes van deze stenen werden dan in de betonnen vloer verwerkt om er vanaf te zijn. Na verloop van tijd en de vele mensen die over de vloer liepen, ontstond er een natuurlijk gepolijst effect waardoor de reststukjes natuursteen weer zichtbaar werden. Door het prachtige uitzicht is men deze techniek meer en meer gaan toepassen. Pas vanaf de 19de eeuw is deze techniek overgewaaid naar de lage landen, vandaar dat terrazzovloeren zo vaak terug te vinden zijn in oude gebouwen.Terrazzo wordt niet alleen gebruikt om vloeren mee af te werken. Tegenwoordig wordt deze techniek ook veel toegepast in tafels, aanrechten en keukenbladen, werkbladen, …

De techniek is opnieuw aan een grote opmars bezig, en terecht! Want naast de charmante look is ze ook nog eens heel bestand tegen krassen en stoten.

"Terrazzo of granito is sterk, krasbestendig, stootvast en ziet er prachtig uit!"

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat