Blauwschimmel: onschuldig of gevaarlijk?
Heb jij last van zwartblauwe verkleuringen op je houtoppervlak? Dan heb jij zeker en vast last van de blauwschimmel. De goudgele kleur krijgt ineens een ander uitzicht, en dat baart veel doe-het-zelver zorgen. Is de blauwschimmel ongevaarlijk, of eerder het bestrijden waard om de kwaliteit en stabiliteit van het hout te kunnen waarborgen?
Oorsprong
Er zijn twee soorten manieren waarop de blauwschimmel het hout kan binnendringen. De blauwschimmel kan zijn oorsprong al vinden in de zagerijen. Vers gekapt hout dat niet snel gedroogd wordt is hier onderhevig aan. Binnen het hout bevinden zich myceliumdraden. Die beïnvloeden de houtcellen en daardoor ontstaat er een kleur die varieert van arduinsteengrijs tot zwartblauw. De schimmel kan bij diverse houtsoorten voorkomen. Voornamelijk vuren, grenen en beuk zijn kwetsbaar. Daarnaast is het ook mogelijk dat de blauwschimmel zijn intrede doet wanneer het hout net geplaatst is. Voornamelijk de buitenzijde van het hout is gevoelig wanneer een afwerkingslaag niet doeltreffend genoeg aangebracht is. Hierdoor ontstaan er binnen een microklimaat scheuren en kan er vocht binnendringen. Daardoor krijgen schimmels vrij spel.
Voornamelijk esthetisch
De zwartkleurige tint kan het hout tot in de diepste kern bereiken en blijft permanent aanwezig. Gelukkig raakt het hout zelf niet aangetast, maar gaat het alleen maar om een esthetische wijziging. De schimmel beïnvloedt dus alleen het uitzicht van het hout. De mechanische karakteristieken blijven ongewijzigd. Een afwerkingslaag die het hout bedekt kan soelaas bieden om het uitzicht te verdoezelen. Let wel op: deze blauwschimmel kan er wel voor zorgen dat er andere houtzwammen in het hout binnendringen. Bekijk dus, indien de schimmel aanwezig is, geregeld of er geen andere aantasting aan de gang zou kunnen zijn.
Wegwerken mogelijk
De aantasting beperkt zich in vele gevallen gewoon tot het oppervlak. Door het hout stevig te raspen of op te schuren. Wanneer het hout gedroogd wordt, is het essentieel om een schimmelwerende behandeling aan te brengen op het oppervlak. Ook een behandeling tegen verblauwing kan oplossing bieden. Het blijft dus belangrijk om het hout regelmatig te onderhouden. Op die manier voorkom je het ontstaan van dergelijke schimmels.