Thermisch hout en zijn troeven

De duurzaamheid van een houtsoort opwaarderen kan op diverse manieren. Een van de allerbeste manieren om het hout een duurzaamheidsboost te geven, is het thermisch behandelen van hout. Maar hoe zit het proces precies in elkaar? En welke zijn de meest courante houtsoorten die deze metamorfose ondergaan? Puur ecologisch, stabiel, vormvast en duurzaam zijn de kernwoorden in dit verhaal.

Warmte en stoom
Een thermische behandeling is geen chemische behandeling. Het hout raakt dus, in tegenstelling tot groen ge?mpregneerd hout, niet tot in de kern doordrenkt met impregneervloeistoffen. Alleen warmte en stoom zijn hier de voornaamste ingredi?nten. Het houdt wordt opgewarmd tot een temperatuur van 210 graden Celsius. Er treedt als het ware een pyrolyseproces op in het hout, dat zich in een omgeving bevindt waar geen zuurstof aanwezig is. Daardoor verdwijnen alle suikers, harsen, bacteri?n en koolhydraten. Insecten en schimmels krijgen op die manier geen vrij spel meer. Bijgevolg wijzigt de chemische samenstelling van het materiaal en absorbeert het hout minder vocht. Hierdoor ontstaat een stabiele houtsoort en is er 40 tot 50 procent minder kans om te vervormen. Kortom: op die manier kunnen houtsoorten die snel groeien dankzij deze behandeling opgewaardeerd worden tot een stabiel product dat een meerwaarde kan bieden voor zowel binnen- als buitentoepassingen: gevelbekleding, tuinwanden, constructiehout...

Warm goudbruin
De ommezwaai in de structuur van het hout brengt daarnaast ook esthetische voordelen met zich mee. Thermisch hout bezit een goudbruine kleur tot in de kern, iets waar veel doe-het-zelvers verzot op zijn. Bovendien beschikt het hout over een mooie glans. Het is uiteraard vanzelfsprekend dat het hout na een periode van blootstelling aan zonlicht, UV en regen zal vergrijzen. De warme bruine tint verandert op graduele wijze in een egale grijstint. Let op: zorg er steeds voor dat je inox bevestigingsmateriaal gebruikt in combinatie met deze houtsoorten, zwarte aftekeningen rond de vijzen of nagels zouden na een tijdje wel eens voor een domper op de feestvreugde kunnen zorgen.

Bekijk hier de Tiny House van Thomas Van Riet, volledig bekleed in thermowood:


Thermowood vs thermo ayous
De twee meest courante houtsoorten die een dergelijke behandeling ondergaan hebben, zijn thermowood en thermo ayous. Thermowood, met zijn herkenbare knopen, is Europees grenenhout dat van duurzaamheidsklasse 4 opgewaardeerd werd naar duurzaamheidsklasse 1. Door zijn knopen en duidelijk zichtbare nerven is het hout niet alleen geschikt om geplaatst te worden in een landelijke setting, maar ook in een moderne context. Dat komt doordat de knopen en lijnen zorgen voor een levendige uitstraling. Ayous, tropisch zachthout, klimt op de duurzaamheidsladder van klasse 5 naar klasse 1. De uitstraling van deze houtsoort kenmerkt zich als clean, neutraal, modern en knopenloos zoals bijvoorbeeld padoek, afromosia of ipe. De gevlamde tekening is bij ayous subtiel van aard. Welke houtsoort je ook kiest: zowel liefhebbers van de rustieke als moderne uitstraling kunnen binnen dit gamma aan hun trekken komen.

Daarnaast werd onlangs een ecologisch cohousingdorp uit thermowood opgetrokken in Drongen. Een kijkje nemen kan hier:

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat