De Japanse tuin: relaxen in oosterse schoonheid

Steeds gedroomd van een Aziatische tuin waarin je volledig tot rust kan komen met een goed boek? Dan is het hoog tijd om meteen aan de slag te gaan en je tuin een Japanse twist te geven. De Japanse traditie staat namelijk bekend om zijn sereniteit en puurheid. Ideaal om even te ontsnappen aan de drukke realiteit van alledag. Hieronder enkele tips en vuistregels om jou een vliegende start te bezorgen in het omturnen van jouw bestaande tuinomgeving.

Water, en de rest komt later
In eerste instantie is het belangrijk dat er voldoende water aanwezig is. Water brengt rust en verkoeling, iets wat de oosterse cultuur hoog in het vaandel draagt. Een vijver aanleggen die niet te groot is, is al een goede start. Die vijver kan je mooi afwerken met keien. Een tip: bedek de folie aan de rand van de vijver met keien ter camouflage. Vergeet ook de koikarpers niet.

Stapsteengewijs
Een ander essentieel element in je Japanse tuin is de aanwezigheid van stapstenen. Je kan die in je vijver plaatsen om die op die manier op te fleuren. Daarnaast zorgt het stappen van de ene kant naar de andere kant van de vijver voor een ontzettend speels effect. De stapsteen hoeft zich niet steeds op het water te bevinden, maar mag gerust ook op de ondergrond rusten. Stapstenen in combinatie met grind, split of mos zijn eveneens een voltreffer. De grijze Ardenner sierkeien, de witte marmer sierkeien, het kasteelwitte siergrind en basalt split siergrind zijn de perfecte match in combinatie met jouw stapstenen. Belangrijk om rekening mee te houden: plaats de stapstenen steeds in een slingervorm en wissel af tussen grote en kleine stenen. Zo creëer je een natuurlijk effect. Toch geen fan van stapstenen? Overweeg dan zeker ook eens de klassieke flagstones (zie foto hieronder).



Bamboe en hardhout
Het spreekt voor zich dat bamboe hét element bij uitstek is om in je Japanse tuin te plaatsen. Niet alleen als plant, maar ook als schutting of terrasplank. Als tuinscherm kan je eventueel panelen plaatsen waarin volle, dikke bamboestokken aan elkaar bevestigd zijn. Deze panelen zijn vaak zichtdicht en bieden maximale privacy. Heb je reeds een bestaande tennisdraad die je wenst te bekleden? Geen probleem, hiervoor bestaan decoratiematten die eenvoudig aan de mazen bevestigd kunnen worden. Hierin bestaan er diverse varianten: matten met goudgele, zwarte of gespleten stokken. Niet 100% zichtdicht (zeker niet de gespleten variant), maar wel ontzettend sfeerscheppend. Tot slot is er ook nog de geperste bamboe, geschikt als plankenscherm en vlonderplank. In deze planken zie je nog de ringen van de bamboe zitten. Een leuke suggestie: laat je terras uit geperste bamboe overlopen in een gedeelte bestaande uit natuursteen, grind of split. Indien je toch geen fan bent van de geperste bamboe, kan je ook een tropisch hardhoutsoort gebruiken. Dergelijk hout is ook perfect compatibel met de rest van het oosterse exterieur.



Vermijd een kleurenkakofonie
Een Japanse tuin mag, net zoals een Scandinavische tuin, niet overwoekerd worden door een overdreven kleurenpalet. Een teveel aan kleur staat haaks op de rust die nog altijd prioritair is om het gewenste effect te bekomen. Vermijd dus rozen of bloembollen, die passen absoluut niet. In dit geval is het vaak verstandig om bij de klassieke oosterse bloemen en planten te blijven. Bonsaibomen blijven een familiair gezicht in een Japanse tuin. Hou er wel rekening mee dat deze boom op een speciale manier gesnoeid moet worden. Advies van een plantenkweker is dus uitermate aangewezen. Daarnaast zijn theeplanten, lampionplanten of de begonia grandis ook uitstekende opties wat betreft vegetatie. Kortom, het is die ene vuistregel die wonderen doet: hou het rustig. Je kan tot slot perfect afwerken met Aziatische beelden en Japanse lantaarns.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat