Een stevige, gevlochten moestuinbak? Met deze 3 tips kan het!

Gevlochten moestuinbakken in hazelaar of wilg zorgen voor een prachtige uitstraling in je tuin. Zeker wanneer je een landelijke tuinomgeving bezit en in die stijl graag groenten wil kweken. Alleen is het niet steeds duidelijk hoe je ervoor zorgt dat de moestuinbak optimaal kan meegaan. Want de levensduur optimaliseren is geld besparen.

Een gevlochten moestuinbak is steeds beschikbaar in paneelvorm, waarbij je alle zijden met vijzen aan elkaar kan plaatsen. Je kan de moestuinbak ook zelf vlechten met wilgentenen. Aan jou de keuze. Toch zijn er een aantal aandachtspunten om de druk van de compost op de moestuinbak op te vangen waardoor je langdurig, namelijk ongeveer 10 tot 15 jaar, van je moesbak kan genieten.

1. Werk met azobe paaltjes in de grond
Zorg ervoor dat je op elke hoek van de moestuinbak een azobe paaltje in de grond voorziet. Aan de buitenkant van die paaltjes plaats je dan het vlechtwerk. Plaats best ook nog eens een paaltje in het midden van elke zijde. Zo krijgen niet alleen de hoeken een versteviging, maar ook de middelpunten tussen de hoeken. In totaal plaats je dus acht paaltjes per moestuinbak. Zorg ervoor dat de paaltjes steeds 50 m in de grond kunnen zitten om de stabiliteit te bewaren. Turbobeton is niet nodig, want deze moestuinbakken zijn spijtig genoeg niet geschikt om levenslang te gebruiken.



2. Verbind de paaltjes met azobe latten
Nu de moestuinbak door de paaltjes voldoende versteviging met de grond bevat, bevestig je deze paaltjes nog best eens door middel van azobe latten. Best voorzie je 2 verstevigingen in de hoogte, dus twee latten per zijde. Hoe meer hoe beter, want zo zorg je voor een stabiel kader. Door de combinatie paaltjes-latten kan je de druk beter opvangen en zullen de takken minder snel kraken.

3. Worteldoek aan de binnenzijde
Je vangt de druk van binnenuit best nog eens extra op door aan de binnenkant van de moestuinbak een anti-worteldoek te bevestigen tegen de azobe palen. Het doek heeft nog het extra voordeel dat de vochtige compost het houten kader niet kan aantasten.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat